Türkiye’nin ilk hidrojen vadisinde hedef yeşil dönüşüm

Güney Marmara Bölgesi Yeşil Hidrojen Projesi Üniversitelerle Güçleniyor

Avrupa Birliği’nin desteklediği Ufuk Avrupa Programı çerçevesinde yürütülen proje, Güney Marmara bölgesinde entegre bir yeşil hidrojen ekonomisi oluşturmayı amaçlıyor. Projenin 15 ortağı arasında Güney Marmara Kalkınma Ajansı, Enerjisa Üretim, KALE, ŞİŞECAM, Eti Maden, TÜBİTAK MAM, Linde Gaz A.Ş., Muhammed VI Politeknik Üniversitesi, Bologna Üniversitesi, HPAS, TENMAK ve Software GmbH gibi ulusal ve uluslararası kuruluşlar yer alıyor.

Üniversiteler Yeşil Dönüşümde İtici Güç

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, yükseköğretimin küresel iklim hedeflerine ulaşmadaki stratejik rolüne vurgu yaparak üniversitelerin yeşil dönüşümde önemli bir rol üstlendiğini belirtiyor. Özvar, üniversitelerin sürdürülebilirlik odaklı dönüşümü teşvik etmek için çaba harcayarak nitelikli insan kaynağı yetiştirmeyi hedeflediklerini söylüyor. Ayrıca, yeşil ekonomiye uzman yetiştirmek amacıyla ilgili alanlarda çeşitli programlar açmayı planladıklarını ifade ediyor.

Karbon Nötr Bölge Olma Yolunda

Proje kapsamında Balıkesir’de kurulacak olan Sodyum Bor Hidrür Tesisi, Türkiye’nin bor rezervlerini hidrojen depolama teknolojilerinde kullanmayı hedefliyor. Bu yatırımlar sayesinde Türkiye’nin yanı sıra Akdeniz ülkelerine de model oluşturulması hedefleniyor. Projenin temel amacı, Güney Marmara bölgesini Türkiye’nin ilk karbon nötr bölgesi haline getirerek 2053 net sıfır emisyon hedefini desteklemek ve sürdürülebilir uygulamalara öncülük etmek.

Proje kapsamında Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nde Yeşil Deniz Endüstrisi Ar-Ge Test ve Eğitim Merkezi kurulması planlanıyor. Üniversitenin Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sabri Alkan, merkezin temiz enerji ve denizcilik alanlarında hayati bir yatırım olacağını belirtiyor. Merkezde yeşil hidrojen ve deniz üstü rüzgâr enerjisi gibi konularda uygulamalı eğitimler, Ar-Ge testleri ve yeni iş kolları için çalışmalar yürütülecek.

Related Posts

Bakan Tekin, öğrencilerle bisiklet etkinliğinde buluştu

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, İstanbul programı kapsamında Atatürk İlkokulunu ziyaret ederek öğrenci ve öğretmenlerle bir araya geldi. Bakan Tekin, okulda öğrencilere yönelik çeşitli eğitim etkinliklerine katıldı ve öğretmenlerle sohbet etti.

Deprem okuryazarlığı nasıl geliştirilir?

Deprem okuryazarlığı, deprem öncesi, esnası ve sonrasında yapılması gerekenleri bilmek, davranış haline getirmek ve çevresindeki insanları bu konu hakkında bilgilendirmek ve bilinçlendirmek anlamına geliyor.

ORMAN BENİM ETKİNLİĞİ 2025 || Orman Benim kampanyası etkinliği ne zaman, saat kaçta, nerede olacak? İşte, Orman Benim etkinlik alanları listesi

Tarım ve Orman Bakanlığı ve Orman Genel Müdürlüğünce düzenlenen Orman Benim etkinliği başlıyor. Orman Benim etkinlik alanları duyuruldu. Orman Benim kampanyası ile toplumsal bilincin oluşması ve geliştirilmesi adına ormanın hepimizin emaneti olduğu ve hep birlikte korumamız gerektiğini, orman yangınlarını önleme konusunda milletçe alacağımız tedbirlerin olduğu vurgusu yapılacak. Peki, Orman Benim kampanyası etkinliği ne zaman, saat kaçta, nerede olacak? İşte, Orman Benim etkinlik alanları listesi ve Orman Benim etkinliği 2025 detayları…

DGS BAŞVURU ÜCRETİ VE TARİHLERİ 2025 || DGS başvuru kılavuzu yayımlandı mı, DGS sınavı ne zaman 2025?

2025 DGS başvuru detayları merak ediliyor. DGS başvuru ücreti kılavuzun yayınlanmasıyla belli olacak. DGS başvuruları Mayıs ayı sonunda alınmaya başlanacak. Meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans programlarından mezun olan başarılı öğrencilerin lisans programlarına dikey geçiş yapmaları ile ilgili sınav ve yerleştirme işlemleri ÖSYM tarafından yürütülmektedir. DGS başvuru kılavuzu yayımlandı mı, DGS sınavı ne zaman 2025? İşte DGS başvuru ücreti ve tarihleri 2025 detayları…

Ulusal Staj Programı ne zaman açıklanacak? 2025 Ulusal Staj Programı (UPS) sonuçları açıklandı mı?

2025 Ulusal Staj Programı ne zaman açıklanacak, sorusu Mayıs ayının gelmesiyle beraber adayların yoğunlaştığı konulardan oldu. Bu seneki başvuruları 23 Aralık 2024- 10 Mart 2025 tarihlerinde gerçekleşen UPS yani Ulusal Staj Programı değerlemeler sonucunda adayların mesleki/akademik, sanatsal/sosyal ve sportif yeterlilik puanları belirlenmekte ve adaylar kimlik bilgileri gizlenerek stajyer havuzuna aktarılıyor. Konuyla ilgili sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, belge ve kontrol değerlendirme aşamalarının devam ettiği bildirildi. Peki, Ulusal Staj Programı sonuçları açıklandı mı? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.

Akademi sınavı için başvurular başladı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Akademi Giriş Sınavı (AGS) başvuruları başladı. Sınava başvurular 20 Mayıs’a kadar yapılabilecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir