‘Topraktan çıkan altın’ diye tabir ediliyor! Kilosu 3 bin lira

Kavak’ta Yüksek Kaliteli Salep Hasadı Yapıldı

Kavak ilçesi Çakallı Mahallesi Çakıyeri mevkisinde bulunan Salep Uygulama Merkezi’nde düzenlenen salep hasat etkinliği, üreticilerin ilgisini çekti. Yüksek glikomannan oranıyla bilinen salebin değerinin her geçen gün arttığı vurgulandı. Üreticiler, bir dönüm salep arazisinden yaklaşık 2,5 milyon TL’ye yakın gelir elde ettiklerini belirtti ve salebin ekonomik potansiyeline dikkat çekti.

Neden Topraktaki Altın Diyoruz?

Salep üreticisi Murat Kayacı, “Bu sene soğuk hava koşulları nedeniyle geç hasat yapmak zorunda kaldık. Kavak’ta yetiştirilen salep, glikoman oranı yüksek olmasıyla tercih ediliyor. Kilosu 2.500 ila 3.000 TL arasında değişen Kavak salebinin topraktaki altın olarak adlandırılmasının sebebi budur. 1 dönüm arazide 150 bin adet salep büyüdüğünü düşündüğümüzde, bu bizim için ciddi bir gelir kaynağı haline geliyor” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin Her Yerine Salep Gönderiliyor

Salep üreticisi Ömer Aktaş, “Mayıs ayının ortası ile Haziran’ın 15’ine kadar hasat yapıyoruz. Bu dönemde havaların yumruları kurutmaması önemli. Kavak salebi, doğal yapısı ve toprağıyla öne çıkıyor. Kilosu 3.000 TL’den başlayan bu ürün, Türkiye genelinde talep görüyor ve özellikle doğal ürün arayışında olan tüketicilerin tercihi haline geldi” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Burası Bir Üretim Üssü Haline Dönüştü

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Bafra Meslek Yüksekokulu Tıbbi Aromatik Bitkiler Programı Öğr. Üyesi Prof. Dr. Ömer Çalışkan, “Samsun salep orkideleri için özel bir konuma sahip. Farklı ekolojik bölgelere sahip olan Samsun’da 20’den fazla salep türü bulunmaktadır. Bu çeşitlilik, üretim açısından avantaj sağlıyor. Salep fideleri ve tohumları Türkiye geneline buradan ulaştırılıyor. Böylece, Samsun salep üretimiyle özdeşleşmiş bir marka haline geldi. Bu avantajla Türkiye’nin dört bir yanına salep ürünleri ulaştırılabiliyor” diyerek sözlerini noktaladı.

Related Posts

Rekabet Kurulunun “World” kredi kartı sözleşmeleri için yürüttüğü inceleme sonuçlandı

Rekabet Kurulu, World Kredi Kartı Programı çerçevesinde bazı bankalara tanınan bireysel muafiyete ilişkin yürüttüğü incelemeyi tamamladı.

Türkiye genelinde fındık rekoltesi 500 bin tonun altında kalabilir

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, bu yıl yaşanan zirai don afeti ve kahverengi kokarca zararı nedeniyle Türkiye genelinde fındık rekoltesinin 500 bin tonun altına gerileyebileceğini söyledi.Karan, 2025 yılı fındık sezonunun olağan dışı koşullarda geçtiğini ve ciddi üretim kayıplarının yaşandığını belirtti.

Turkcell 100 milyon euroluk dev desteği aldı, Körfez’e gidiyor

Şirketin yaptığı açıklamaya göre, Turkcell iştiraki TDC Veri Hizmetleri, veri merkezi yatırımlarını büyütmek ve pazardaki liderliğini pekiştirmek adına önemli bir gerçekleştirdi. Turkcell, Emirates NBD ile imza attığı anlaşmayla Körfez Bölgesi’nden …

TÜİK’in güven endeksi açıklandı! Son veriler ne anlatıyor?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Tüketici Güven Endeksi’nin Mayıs 2025 verilerini açıkladı. TÜİK ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası iş birliğiyle yürütülen Tüketici Eğilim Anketi sonuçlarına göre, tüketici güven endeksi Nisan 2025’te 83,9 …

CHP’li Gürer: Zirai don bahçeleri vurdu, geçti

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde ilinin Çamardı ilçesinde don felaketinden etkilenen üreticileri ziyaret ederek yaşadıkları sorunları dinledi.

En yüksek risk seviyesiyle çağırıldılar! Tonlarca domates piyasadan toplatılıyor

Sağlıklı gıdaya erişim her geçen gün daha zorlaşıyor. Türkiye’de birçok sebze ve meyve pestisit ile risk yaratırke, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından markaların sağlığı tehlikeye koyacak şekilde piyasaya sürdüğü ürünler ifşa ediliyor. Türkiye’de …