Sırbistan’da Z kuşağının siyasi uyanışı: ‘Bu bir ideoloji meselesi değil’

Sırbistan Novi Sad’daki tren istasyonunda 1 Kasım 2024’te beton sundurmanın çökmesi sonucu meydana gelen ve 15 kişinin hayatını kaybettiği kazanın ardından protestolar devam ediyor. Kazanın üzerinden üç ay geçerken muhabir Rosa van Gool demorgen için değerlendirmelerde bulundu.

1 Kasım’daki felaketten sonra Sırbistan genelinde günlük protestolar yaşanıyor. Sırpların tepkisini çeken birçok sorun bu olayla birleşmiş durumda” değerlendirmesinde bulunan muhabir Rosa van Gool “Geçtiğimiz aylar, Z kuşağının siyasi uyanışını simgeliyor ve bu protestoların arkasındaki itici güç de onlar. Dün Novi Sad’da on binlerce kişinin üç viyadüğü kapatarak gerçekleştirdiği büyük protestoya katıldım. Protestoda, 22 yaşında bir öğrenciyle konuşma fırsatım oldu. Öğrenci, hükümette çalışan anne ve babasının seçim yolsuzluklarına nasıl karıştığını hayatı boyunca gözlemlediğini belirtti. “Sadece en büyük partiye oy vermekle kalmıyorlar, aynı zamanda her biri on arkadaşını ikna etmek zorunda kalıyor. Diğer Avrupa ülkelerinde yaşıtlarının çok daha fazla servete sahip olduklarını da görüyorlar. Tek partili sistemin etkisi hala burada hissediliyor ve bu nesil bundan bıkmış durumda.” dediğini aktardı.

Bir diğer dikkat çeken konunun ise Sırbistan’ın Çin’e satıldığı iddiaları:

Yeniden inşa çalışmaları, Çin’in devlet şirketlerine devredildi ve bunun karşılığında Çin, Sırp altyapısına yatırım yaptı. Bunun yanı sıra, hükümetin felaketi soruşturmak yerine aceleci ve güven vermeyen bir şekilde halı altına süpürmeye çalışması, halk arasında büyük tepkilere yol açtı. İnsanlar, cezasızlık ortamından bıkmış durumda.

Bu durum, özellikle öğrenci gruplarında büyük protestolara neden oldu. Ülke genelindeki fakülteler kapalı, yükseköğretim faaliyetleri durma noktasına geldi. Geçtiğimiz günlerde bir grup öğrenci, Novi Sad’dan başkent Belgrad’a yaklaşık 80 kilometrelik bir yürüyüş yaptı. İlginç olan ise bu protestoların sadece büyük şehirlerle sınırlı kalmayıp, daha küçük yerleşim yerlerine de yayılması.

Bu eylemler diğerlerinden farklı

Sırbistan’ın uzun bir ulusal protesto geleneği olduğu biliniyor, ancak bu eylemler diğerlerinden nasıl farklı? sorusuna ise Gool, “geçtiğimiz aylar, Z kuşağının siyasi uyanışını simgeliyor ve bu protestoların arkasındaki itici güç de onlar. Dün Novi Sad’da on binlerce kişinin üç viyadüğü kapatarak gerçekleştirdiği büyük protestoya katıldım. Protestoda, 22 yaşında bir öğrenciyle konuşma fırsatım oldu. Öğrenci, hükümette çalışan anne ve babasının seçim yolsuzluklarına nasıl karıştığını hayatı boyunca gözlemlediğini belirtti. “Sadece en büyük partiye oy vermekle kalmıyorlar, aynı zamanda her biri on arkadaşını ikna etmek zorunda kalıyor. Diğer Avrupa ülkelerinde yaşıtlarının çok daha fazla servete sahip olduklarını da görüyorlar. Tek partili sistemin etkisi hala burada hissediliyor ve bu nesil bundan bıkmış durumda.” şeklinde cevapladı.

Related Posts

Yeni trafik yasası yürürlükte: Bu sürücülerin ehliyetleri tamamen iptal edilecek!

Avustralya’da trafik güvenliğini artırmak amacıyla hazırlanan yeni yasa değişiklikleri 1 Temmuz 2025’te yürürlüğe girdi. Aşırı hız yapan, alkollü ya da ehliyetsiz araç kullanan sürücüler artık mahkeme kararı beklenmeden ehliyetlerini kaybedecek. “Sıfır tolerans” ilkesiyle uygulamaya alınan bu düzenlemeler, riskli sürücüleri trafikten kalıcı olarak uzaklaştırmayı hedefliyor. Ayrıca ehliyetini kaybedenlerin yeniden trafiğe dönmesi için zorlu test ve denetim süreçlerinden geçmesi gerekecek.

BBC’den Gazze belgeselini sansür

Match of the Day’in eski sunucusu Gary Lineker, Gaza: Doctors Under Attack adlı belgeselin BBC tarafından yayımlanmaması sonrası kurumun en üst düzey yöneticilerini hedef aldı. Londra’daki özel gösterimde konuşan Lineker, “Bu belgesel mutlaka …

Rekabet Kurumu’ndan Spotify’a inceleme

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan adına açılan şarkı listelerinin uyarılara rağmen kaldırılmadığı gerekçesiyle hukuki süreç başlatılacağı açıklanan Spotify’a Rekabet Kurumu tarafından inceleme başlatıldı.

Taliban hükümetini resmen tanıyan ilk ülke Rusya oldu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Afganistan Özel Temsilcisi Zamir Kabulov, 15 Ağustos 2021’de meydana gelen yönetim değişikliği sonrası kurulan Afganistan yönetimini resmen tanıdıklarını bildirdi.

İran’dan İsrail ekonomisinin kalbine nokta atışı! Minimum harcama maksimum etki

İran, İsrail’in borsa binasını ve kritik altyapılarını hedef alarak ülke ekonomisine darbe vurdu. İsrail’in, özellikle denizcilik sevkıyatları İran füzeleri ile sekteye uğradı. İsrail ekonomosinin savaşı uzun süre kaldıramayacağının farkında olan ABD Başkanı Donald Trump, ateşkesin ardından diplomasi ve ekonomik güç yoluyla İran’ı kontrol altına almayı amaçladı.

Belediye duyurdu: 4-5 Temmuz tarihinde denize girmek yasaklandı

Giresun Belediyesi, yüksek dalga ve rip akıntısı tehlikesi nedeniyle 4-5 Temmuz tarihlerinde denize girişi yasakladı. Karar, olası boğulma vakalarının önüne geçmek amacıyla alındı. Yetkililer, halkı uyararak yasağa uyulmasını ve sahillerde dikkatli olunmasını istedi.