Kocaeli’de sağlık semineri düzenlendi

KOCAELİ (İGFA) – Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, sağlıklı yaşam konusunda toplum bilincini arttırmak amacıyla “Rahim Kanseri” ve “Kadın Hastalıkları” konulu farkındalık semineri düzenledi. Seminerde, rahim kanserinden korunmak için sigaradan uzak durulması gerektiğine vurgu yapıldı.

BÜYÜKŞEHİR’DEN FARKINDALIK SEMİNERİ

Günümüzün yaygın hastalıklarından olan kadın hastalıkları ve rahim kanseri ile tıbben mücadele etmek mümkün olsa da birçok kişi hastalığa karşı bilinçsizlikten dolayı hayatını kaybetme noktasına gelebiliyor. Bu kapsamda hem erken tanı hem de rahim ağzı kanseri hakkında vatandaşları bilinçlendirmek isteyen Büyükşehir Belediyesi, “Rahim Kanseri” ve “Kadın Hastalıkları” konulu farkındalık semineri düzenledi.

KO-MEK KURSİYERLERİNDEN YOĞUN KATILIM

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Yaşar Çeğil tarafından Leyla Atakan Kültür Merkezi Dr. Şefik Postalcıoğlu Konferans Salonu’nda verilen seminere KO-MEK kursiyerlerinin yoğun katılımı oldu. İnteraktif bir şekilde gerçekleştirilen seminerde Opr. Dr. Çeğil, soru-cevap şeklinde katılımcıların merak ettiği konular hakkında bilgi verdi.

“SİGARA KULLANIMI RAHİM AĞZI KANSERİNİ ARTIRIYOR”

Rahim kanserinin tedavi yöntemleri konusunda detaylı açıklamalar yapan Opr. Dr. Yaşar Çeğil, “Bu tip vakalarda kötü bir durum kolay kolay beklemeyiz. Genellikle iyi huylu bir hastalıktır. Rahim ağzı kanseri oluşumunda sigara tüketimi oldukça önemli bir faktördür. Bu tür hastaların özellikle sigara ile arasına mesafe koymasında fayda var” dedi. Rahim kanserinde erken tanının önemli olduğuna vurgu yapan Opr. Dr. Çeğil, belirli yaş aralıklarında en geç 3 yılda bir muayene olunması gerektiğini belirtti.

“HPV VÜRÜSÜ TAŞIYAN HERKES KANSER OLMAZ”

Cinsel yollarla bulaşan HPV virüsü hakkında da bilgilendirmede bulunan Çeğil, “Rahim ağzı kanseri hastalarının yüzde 98’inde çift sarmalı DNA virüsü dediğimiz ve genellikle cinsel yollarla bulaşan HPV virüsü görülmüştür. Genellikle cinsel ilişki ile bulaşan bu virüsün yüzden fazla çeşidi vardır. HPV virüsü taşıyan herkes rahim ağzı kanseri olmaz. Kötü huylu bir hastalığı tespit etme konusunda rahim ağzı en avantajlı olduğumuz bölge” dedi. Ardından soru-cevap kısmına geçen ve katılımcıların merak ettiği konular hakkında bilgi veren Çeğil, hastalık nedeniyle düşen yaşam kalitesini yüksek tutmaları gerektiğini ifade etti.

Related Posts

Şifalı olduğuna inanılıyor, turistlerden yoğun ilgi görüyor: Uzmanlardan ‘şifalı su’ uyarısı!

Trabzon’da yerli ve yabancı turistler, halk arasında ‘şifalı su’, ağızda bıraktığı acı tat nedeniyle ‘acı su’ olarak da adlandırılan mineralli suların bulunduğu kaynaklara rağbet gösteriyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden (KTÜ) Prof. Dr. Fatma Gültekin, su kaynaklarının analizleri yapılmadan kullanılmasının riskli olduğunu belirterek, “Su içerisinde fazla bulunan iyonlar, ağır metaller, çevredeki insani faaliyetler sonucu suya karışan zararlı parametrelerden dolayı da sağlık açısından sakınca yaratabilir” dedi.

Alışkanlıklar hayatımızdan çalıyor! Sadece dişi değil, kalbi de çürütüyor

Uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmek birçok insan için önemlidir. Günlük alışkanlıklar yaşlanma şeklimizde büyük rol oynar. Endişenin birikmesine izin vermek, diş ipi kullanmayı unutmak veya yalnız zaman geçirme planlarını atlamak küçük görünebilir ancak bunlar sessizce hayatınızdan çalıyor olabilir. Rutinlerinizi sağlıklı bir yaşam sürmek adına yeniden gözden geçirmelisiniz. Peki neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?

Prof. Dr. Diken: Atardamarlarınız sağlıklı ise 90’lı yaşlarda bile efor kısıtlamanız olmaz

Prof. Dr. Diken: Atardamarlarınız sağlıklı ise 90’lı yaşlarda bile efor kısıtlamanız olmaz

Çocuklarda yazın sık görülen tehdit: Gastroenterit

Kahramanmaraş’ta görev yapan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Rıza Namlı, yaz aylarında çocuklarda sıkça rastlanan gastroenterit vakalarına karşı aileleri uyardı. Özellikle bebekler ve bağışıklık sistemi zayıf çocuklar için tehlikeli olabilen bu hastalık, ciddi sıvı kaybına neden olabiliyor.

Bayram sofrası sağlığınızı bozmasın! Eti böyle tüketin: ‘Yağa yağ eklemeyin’

Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et tüketimi sindirim problemlerinden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getiriyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, sıcak havalarda etin doğru şekilde saklanması ve pişirilmesi gerektiğini vurgularken, özellikle kronik rahatsızlığı olan bireyleri her öğünde et tüketmemeleri konusunda uyarıyor.

Uzmanından bayramda kalp ritminizin bozulmaması için öneriler

Uzmanından bayramda kalp ritminizin bozulmaması için öneriler