Emeklilikte acı tablo: Yılların emeğine 9,5 metrekare

2 Eylül 2025

Türkiye’de giderek derinleşen ekonomik krizde vatandaş her geçen gün daha da yoksullaşıyor. On milyonlarca vatandaş, en temel ihtiyaçlarını karşılamak için dahi büyük mücadeleler vermek zorunda kalıyor.

CHP Emek Bürolarının kamu emeklilerinin alım gücüne yönelik çalışması, emeklilerin içinde bulunduğu vahim tabloyu gözler önüne serdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer koordinatörlüğünde gerçekleştirilen çalışma, 2002 yılında emekli olan bir kamu emekçisinin, emekli ikramiyesiyle 660 adet çeyrek altın alabildiği, 2025 itibarıyla ise kamu emeklisi ikramiyesinin ancak 133 çeyrek altına yettiği belirtiliyor. CHP’li Taşcıer, 23 yılda emeklinin cebinden 527 çeyrek altının eksildiğini ifade etti.

EMEKLİ İKRAMİYESİ ANCAK 9,5 METREKAREYE YETİYOR

AKP İktidarında Sosyal Kırım başlıklı raporda, kamu emeklilerinin içinde bulunduğu tabloya yönelik en çarpıcı tablo ise konut satın alma gücüne yönelik verilere yansıdı. 2002’de emekli ikramiyesiyle 100 metrekare ev alan bir kamu emekçisinin gücü, bugün ancak 42 metrekarelik bir evin 9,5 metrekaresine yetiyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer’in çalışmasına göre, AKP iktidarının büyük müjde olarak duyurduğu Gayrimenkul Sertifikası ile satışa sunulan ve değeri 4,2 milyon TL olan 42 metrekare net kullanım alanlı 1+1 dairelerden kamu emeklisinin payına yalnızca 9,5 metrekare düşüyor.

Çarpıcı tabloya yönelik değerlendirmelerde bulunan CHP’li Taşcıer, özetle şunları söyledi:

“Bugün Türkiye’de sabit gelirlilerin karşı karşıya kaldığı tablo, iktidarın emekçilere nasıl hayal sattığını gözler önüne seriyor. Beyaz yakalı bir çalışan yemeden içmeden tüm geliri ile sertifika alsa ancak 10 yıl sonunda 1+1 ev sahibi olabilecektir. Ortalama memur maaşı ile 7 yılda, en düşük emekli aylığı ile 23 yılda, ortalama memur emeklisi aylığı ile de yaklaşık 15 yılda bir ev sahibi olmak mümkün olacaktır. Gayrimenkul sertifikası adı altında sabit ve dar gelirlilere ev değil, ömür boyu sürecek bir hayal satmaya çalışan AKP iktidarı, emeğiyle yaşayanları umut tüccarlığı yaparak dolandırıyor. Kârlı bir yatırım aracı gibi sunulan gayrimenkul sertifikasının, daha bir ayını doldurmadan yüzde 11,85 değer kaybettiği görülüyor. AKP’nin yarattığı bu tahribat, emekçinin alın terine, yıllar süren hizmetine ve yaşam mücadelesine dönük sistematik bir değersizleştirme politikasıdır. Bu sistemin adı sosyal kıyımdır.”