Bayram sofrası sağlığınızı bozmasın! Eti böyle tüketin: ‘Yağa yağ eklemeyin’

‘Et ve Tatlı Bir Arada Tüketilmemeli’ Uyarısı

Kurban Bayramı’na az bir süre kala, uzmanlar, sıcak yaz günlerinde artan et tüketiminin sindirim sistemi ve kalp sağlığına olan olumsuz etkilerine dikkat çekiyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, bayram döneminde yapılan beslenme hatalarının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurgulayarak, “Yeni kesilen et hemen tüketilmemeli, tatlıyla et aynı öğünde yenilmemeli, et hijyenik koşullarda saklanmalı” uyarısında bulundu.

“Yeni Kesilen Et Dinlendirilmeli”

Dursun, bayram sabahı kesilen etlerin hemen tüketilmesinin sindirim sistemini zorlayabileceğini belirtti. “Yeni kesilen hayvanlarda oluşan kas sertliği, etin pişme ve sindirilme sürecini zorlaştırabilir. Etin en az 12-24 saat dinlendirilmesi gerekmektedir. Bu sayede hem lezzetli olur hem de mideyi yormaz” diyen Dursun, etin parçalanıp tek pişirme öncesi porsiyonlara bölünerek saklanması gerektiğini belirtti. Ayrıca, etin buzdolabında 3 gün, derin dondurucuda ise 6 aya kadar saklanabileceğini ekledi.

“Yağ Eklemeden Kavurma Yapın, Mangalda Dikkatli Olun”

Kavurma konusunda da uyarılarda bulunan Uzman Diyetisyen Dursun, etin zaten yeterli miktarda yağ içerdiğini belirterek, “Kavurma yaparken ekstra yağ eklenmemelidir. Etin doğal yağı yeterli olacaktır. En sağlıklı pişirme yöntemlerinin başında haşlama, ızgara ve fırınlama gelmektedir.” Mangalda et pişirirken, kömürleşme riskine dikkat çeken Dursun, “Et ile ateş arasında en az 15 cm mesafe olmalıdır. Aksi takdirde zararlı kimyasal bileşikler oluşabilir” uyarısında bulundu.

“Etten Sonra Şerbetli Tatlı Tüketiminden Kaçının”

Dursun, etin hemen ardından tatlı tüketilmesinin sindirim sorunlarına neden olabileceğini belirtti. Özellikle ağır şerbetli tatlıların riskli olduğunu vurgulayan Dursun, “Yağlı et yemeğinden hemen sonra tatlı tüketmek hazımsızlık, reflü ve kan şekeri dalgalanmalarına neden olabilir. Tatlı tüketimi için en az 2 saat beklenmeli ve tercihen sütlü tatlılar, meyve ya da şekersiz komposto tercih edilmelidir.” dedi.

“Sıcak Havalarda Etin Saklanması Önemli”

Bayramın sıcak yaz günlerine rastlamasıyla birlikte, etin saklanma koşullarının daha da önemli hale geldiğini belirten Dursun, “Etler uzun süre güneş altında bekletilmemeli, serin ve hava akımı olan bir ortamda dinlendirilmeli ve ardından hemen soğuk koşullara alınmalıdır. Rengi bozulan ya da kokusu değişen etler kesinlikle tüketilmemelidir” uyarısında bulundu. Ayrıca, çiğ etle temas eden bıçak, kesme tahtası gibi mutfak gereçlerinin mutlaka yıkanması gerektiğini belirtti.

“Bol Su İçin, Hareketi İhmal Etmeyin”

Bayram boyunca bol su içilmesi ve fiziksel aktivitenin sürdürülmesi gerektiğini vurgulayan Dursun, “Günde en az 2-2.5 litre su içilmeli. Yemek sonrası kısa yürüyüşler yapmak sindirimi destekler ve oluşabilecek şişkinlik, hazımsızlık gibi rahatsızlıkları azaltır” dedi.

Bilinçli Beslenme ile Sağlıklı Bayramlar

Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, bayramın keyifli ve sağlıklı geçmesi için vatandaşları bilinçli olmaya davet etti. Etin doğru tüketilmesi, hijyen kurallarına uyulması ve porsiyon kontrolü sayesinde bayramın sağlık sorunları ile değil, sevdiklerle paylaşılan güzel anılarla hatırlanacağını belirtti.

Related Posts

Şifalı olduğuna inanılıyor, turistlerden yoğun ilgi görüyor: Uzmanlardan ‘şifalı su’ uyarısı!

Trabzon’da yerli ve yabancı turistler, halk arasında ‘şifalı su’, ağızda bıraktığı acı tat nedeniyle ‘acı su’ olarak da adlandırılan mineralli suların bulunduğu kaynaklara rağbet gösteriyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden (KTÜ) Prof. Dr. Fatma Gültekin, su kaynaklarının analizleri yapılmadan kullanılmasının riskli olduğunu belirterek, “Su içerisinde fazla bulunan iyonlar, ağır metaller, çevredeki insani faaliyetler sonucu suya karışan zararlı parametrelerden dolayı da sağlık açısından sakınca yaratabilir” dedi.

Alışkanlıklar hayatımızdan çalıyor! Sadece dişi değil, kalbi de çürütüyor

Uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmek birçok insan için önemlidir. Günlük alışkanlıklar yaşlanma şeklimizde büyük rol oynar. Endişenin birikmesine izin vermek, diş ipi kullanmayı unutmak veya yalnız zaman geçirme planlarını atlamak küçük görünebilir ancak bunlar sessizce hayatınızdan çalıyor olabilir. Rutinlerinizi sağlıklı bir yaşam sürmek adına yeniden gözden geçirmelisiniz. Peki neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?

Prof. Dr. Diken: Atardamarlarınız sağlıklı ise 90’lı yaşlarda bile efor kısıtlamanız olmaz

Prof. Dr. Diken: Atardamarlarınız sağlıklı ise 90’lı yaşlarda bile efor kısıtlamanız olmaz

Çocuklarda yazın sık görülen tehdit: Gastroenterit

Kahramanmaraş’ta görev yapan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Rıza Namlı, yaz aylarında çocuklarda sıkça rastlanan gastroenterit vakalarına karşı aileleri uyardı. Özellikle bebekler ve bağışıklık sistemi zayıf çocuklar için tehlikeli olabilen bu hastalık, ciddi sıvı kaybına neden olabiliyor.

Uzmanından bayramda kalp ritminizin bozulmaması için öneriler

Uzmanından bayramda kalp ritminizin bozulmaması için öneriler

A4 kağıdıyla zayıflık yarışı tehlikesi: Uzmandan ailelere uyarı

A4 kağıdıyla zayıflık yarışı tehlikesi: Uzmandan ailelere uyarı