Anadolu’nun kayıp tarihi yeniden yazılıyor: Kaşkalar’a ait izler bulundu

Anadolu’nun Kayıp Tarihi Yeniden Yazılıyor: Kaşkalara Ait İzler Bulundu

Ereğli ilçesine bağlı, Alacabük köyünde bulunan İnönü Mağarası’nda kazı çalışmaları 2017 yılında Ereğli Müze Müdürü Ahmet Mercan önderliğinde ve Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) Arkeoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Hamza Ekmen’in bilimsel danışmanlığında 25 kişilik uluslararası bir ekip tarafından yürütüldü.

Keşiften birkaç yıl sonra, İnönü Mağarası’nın 6500 yıl öncesine dayanan bir geçmişi olduğu ve Batı Karadeniz Bölgesi’nin en eski yerleşim yeri olduğunu gösteren kalıntılar tespit edildi. Mağaradaki arkeolojik çalışmalar devam ederken, yerleşim alanı koruma altına alındı.

HİTİT KRALLARI, SIKLIKLA YAĞMACI KAŞKALAR’DAN BAHSETMİŞ 

Doç. Dr. Hamza Ekmen’e göre, İnönü Mağarası kazılarının günümüzden 6500 yıl önce Kalkolitik Çağ’da insanların burada yaşadığını gösterdiğini ve mağarada farklı dönemlere ait yerleşim izleri bulunduğunu belirtti. Arkeologlar, 3’üncü kültür tabakasında, M.Ö. 1650 ile 1200 yılları arasında hüküm süren Hititler’e ait eşyaları keşfettiler.

Hititlerin varlıklı olduklarına dikkat çeken Doç. Dr. Ekmen, Hitit krallarının Kaşkalar’ın baskınlarıyla uğraştığını ve zaman zaman iç sorunlarla mücadele ettiklerini belirtti. Hititlerin bu durumlarla baş etmekte zorlandıklarını ve hatta önemli kentlerini Kaşkalar’a karşı savunamadıklarını aktardı.

‘100 YILDIR SÜREN ÇALIŞMALAR, KAŞKALAR’IN KİM OLDUĞUNA YANIT BULAMADI’

Arkeologlar, Hititoloji çalışmalarında Kaşkalar’a sıklıkla rastlandığını ancak bu topluluğun kimliği hakkında net bir bilgiye ulaşılamadığını belirtiyor. Doç. Dr. Ekmen’e göre, Kaşkalar’ın Anadolu’da gizemli bir topluluk olarak kaldığını ve yıllardır araştırıldığını ifade ediyor.

Yapılan araştırmalar sonucu, Kaşkalar hakkında net bilgilere ulaşılamaması arkeologları zor durumda bırakmış durumda. Hititlerle ilişkilendirilen Kaşkaların yaşam alanlarının bulunamaması, bilim dünyasında hala büyük bir soru işareti olarak duruyor.

‘HİTİT OBJELERİYLE BİRE BİR BENZERLİKLER GÖSTERİYOR’

Ekmen, İnönü Mağarası’nda bulunan bulguların Hititlerin yaşam tarzından farklı olduğunu ancak Hitit objelerine benzer olduğunu belirtti. Mağaradaki buluntuların, Hititlerin yaşadığı büyük kentlerdekilerle benzerlik gösterdiğini ifade eden Ekmen, Kaşkalar hakkındaki gizemi çözebilmek için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini vurguladı.

‘KAYIP TOPLULUĞA DAİR İLK ARKEOLOJİK KANITLARA YÖNELİK BÜYÜK İPUÇLARI ELDE ETTİK’

Doç. Dr. Ekmen, İnönü Mağarası’nda yapılan kazılarda elde edilen bulguların Anadolu’daki kayıp topluluğa dair ilk arkeolojik kanıtlar olduğunu belirtti. Mağarada bulunan eserlerin, Hitit objelerine benzer özellikler taşıdığını aktaran Ekmen, yapılan çalışmaların Kaşkalar hakkında aydınlatıcı olduğunu söyledi.

Related Posts

LGS tercih süreci 14 Temmuz’da başlıyor: ‘Seçenekleri artırın’

Özel Taş Okulu Müdürü Dr. Burcu Aybat öğrencilere ve velilere önerilerde bulundu.

AŞURE GÜNÜ İBADETLERİ VE ORUCU | Aşure günü tek gün oruç tutulur mu? Muharrem ayının 10. günü neler yapılır, Aşure günü yapılacak ibadetler ve faziletleri nelerdir?

Aşure Günü orucu ve ibadetleri, Müslümanlar tarafından idrak ediliyor. Müslümanlar tarafından manevi huzur ve heyecanla beklenen aşure günü, Diyanet 2025 takvimine göre 5 Temmuz 2025 Cumartesi günü idrak edilecek. “Ramazan orucundan sonra en faziletli oruç, Allah’ın değer verdiği ay olan Muharrem ayında tutulan aşure orucudur…” şeklinde Peygamberimiz tarafından buyurulan muharrem ayının onuncu günü olan aşure günü oruç tutmak bazı âlimlere göre sünnet olarak belirtiliyor. Müslümanlar için dini, tarihi ve kültürel açıdan birçok mesaj barındıran önemli bir ay olan Muharrem ayı, ortak noktalar ve duygular ifade ediyor. Bu önemli günde dini vecibelerini yerine getirecek olan Müslümanlar Aşure Günü yapılacak ibadetler ve dualarını merak ediyor. Peki, aşure günü neler yapılır, hangi ibadetler yapılmalı? Aşure günü tek gün oruç tutulur mu? İşte, Aşure günü faziletleri ve ibadetleri hakkında ayrıntılı bilgiler.

Kimyasal tepkimelerin hızlarını ve enerjilerini inceleyen bilim dalı nedir?

Kimyasal tepkimelerin hızlarını ve enerjilerini inceleyen bilim dalı, modern kimyanın temel taşlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Kimyasal reaksiyonların nasıl gerçekleştiğini, hangi hızda ilerlediğini ve bu süreçte enerji değişimlerinin nasıl meydana geldiğini anlamak, ilaç geliştirmeden endüstriyel üretime kadar birçok alanda kritik öneme sahip. Peki, Kimyasal tepkimelerin hızlarını ve enerjilerini inceleyen bilim dalı nedir?

Yaz Kur’an kursu başladı mı, ne zaman başlıyor? Yaz Kuran kursu 2025 kaç ay sürecek? İşte takvim bilgisi…

Yaz Kuran kursları ilan edilen takvim doğrultusunda eğitim verecek. Yaz tatili boyunca uygulanacak kursların açılış tarihi ve süresi de araştırılıyor. 2025 yılı yatılı yaz Kur’an kurslarında eğitim öğretim, müftülüklerin imkânları ve öğrencilerin talepleri doğrultusunda 4 hafta ya da 4+4 sekiz hafta olmak üzere iki farklı şekilde uygulanabilecek. Peki Yaz Kur’an kursu başladı mı, ne zaman başlıyor? Yaz Kuran kursu 2025 kaç ay sürecek? İşte ayrıntılar…

LGS SONUÇLARI 2025 TAKVİMİ || LSG sonuçları ne zaman açıklanacak? MEB tarihi açıkladı! LGS sonuçları nereden sorgulanacak?

LGS 2025 sonuçları ne zaman açıklanacak? Milli Eğitim Bakanlığı MEB tarafından 15 Haziran tarihinde yapılan Liselere Geçiş Sistemi LGS sınavının ardından sınava giren öğrenciler ve velileri tarafından başta belirtilen sorunun cevabı en çok sorgulananlar arasında ilk sırlarda yer alıyor. Merak edilen soru Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamanın ardından belli oldu. Peki, 2025 LGS sonuçları ne zaman açıklanacak? İşte sorgulanan sorunun cevabıyla ilgili detaylar…

Vize süreci eğitimi etkiliyor… ‘Eğitim Vizemi Şimdi İstiyorum’ kampanyası başlatıldı

Türkiye’den yurtdışına okumaya gitmek isteyen öğrenciler vize sorunuyla karşı karşıya kalıyor. Yurtdışı Eğitim Danışmanları Derneği (YEDAB), her yıl yaklaşık 10 bin Türk öğrenci Erasmus programına kabul edildiği halde vize randevusu alamadığı için ‘Eğitim Vizemi Şimdi İstiyorum’ kampanyası başlattı.