Xinhua’nın haberine göre, Çin Başbakan Yardımcısı Hı Lifıng ile ABD Hazine Bakanı Scott Bessent liderliğindeki heyetler, toplantı için Kuala Lumpur’da bir araya geldi.
MÜZAKERE TURLARI SONUÇSIZ KALDI
Bu, iki ülke heyetlerinin ticaret gerilimini çözmek amacıyla yaptığı görüşmelerin 5. turuydu. Daha önce taraflar, mayıs ayında Cenevre’de, haziranda Londra’da, temmuzda Stockholm’de ve eylülde Madrid’de müzakereler yapmışlardı.
ABD ve Çin heyetler arasında yapılacak ikili ekonomik ve ticari konuları ele alacak toplantı, aynı zamanda ABD Başkanı Donald Trump ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in 30 Ekim’de Güney Kore’de düzenlenecek Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Zirvesi öncesinde gerçekleştireceği görüşmeye hazırlık niteliğindeydi.
ABD ile Çin arasındaki ilişkiler, son dönemde Washington yönetiminin tarife artışları ve teknoloji alanındaki kısıtlamaları ile Çin’in nadir toprak elementlerinin kontrolü konusundaki adımları gibi anlaşmazlıklarla gerginleşmiş durumda.
Trump ve Şi’nin buluşması, anlaşmazlıkların nasıl çözüleceğine bağlı olarak iki ülke ilişkilerinin geleceği açısından büyük önem taşıyor.
ABD-ÇİN GERİLİMİ
ABD Başkanı Trump’ın göreve başlamasının ardından gümrük tarifelerini yükselterek küresel ticarete yön verme politikası izlemesi, Çin’in de aynı şekilde karşılık vermesiyle gerilimin artmasına neden olmuştu.
Trump, bu yılın başında Çin de dahil olmak üzere ticaret ortaklarına ek gümrük vergileri getirmiş, Çin’in karşılık vermesiyle tırmanan gerilim sonucunda ABD ve Çin arasında karşılıklı yükselen tarifeler oluşmuştu.
Gerilimi çözmek amacıyla ABD ve Çin yetkilileri, mayıs ayında İsviçre’nin Cenevre kentinde bir araya gelerek 90 gün boyunca gümrük vergilerini karşılıklı olarak düşürme kararı almıştı. Bu kararla birlikte ABD’nin Çin mallarına uyguladığı gümrük vergisi yüzde 145’ten 30’a, Çin’in de ABD mallarına uyguladığı vergi yüzde 125’ten 10’a düşmüştü.
İki ülkenin heyetleri, önceki mutabakatın uygulanması için hazırlanan tedbirler konusunda Londra’da gerçekleştirdikleri ikinci tur müzakerelerde anlaşmaya varmışlardı.
KASIMDA UZLAŞMA SÜRESİ DOLUYOR
Heyetler, İsveç’in başkenti Stockholm’de gerçekleştirdikleri üçüncü tur görüşmelerde geçici uzlaşmanın 12 Ağustos’tan itibaren 90 more days uzatılması konusunda anlaşmıştı. Eğer yeni bir anlaşma yapılmazsa, geçici uzlaşma 10 Kasım’da sona erecek.
En son 14-15 Eylül tarihlerinde İspanya’nın başkenti Madrid’de toplanan heyetler, geçici uzlaşmanın sona ereceği 10 Kasım öncesinde yeni bir görüşme yapacaklarını açıklamışlardı.