‘Sigarayı 1 Ocak’ta bırakan, bir haftada bir günü geri kazanacak’

Sigarayı Bırakmanın Yaşam Üzerindeki Etkileri

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Sinem İliaz, sigarayı bırakmanın sadece yaşam süresini uzatmakla kalmadığını, aynı zamanda sağlıklı bir yaşam için kritik bir adım olduğunu belirtti.

İngiltere’deki University College London tarafından yapılan son araştırmaya göre, her bir sigara, bir kişinin yaşam süresinden ortalama 20 dakika çalıyor. Bu, sigaranın zararlı etkilerinin daha önce tahmin edilenden çok daha fazla olduğunu gösteriyor. 20’lik bir paket sigara, bir kişinin yaşamını yaklaşık yedi saat kısaltıyor.

‘Sigara Sağlıklı Yılları da Çalıyor’

Prof. Dr. Sinem İliaz, araştırma bulgularına dikkat çekerek, sigaranın ölümcül etkilerinin yıllar içinde çok daha net bir şekilde ortaya çıktığını belirtti. “Sigara tiryakilerinin sağlık ve yaşam beklentisi üzerindeki etkileri çok daha büyük. Bu yeni çalışma, sigara içmenin, yalnızca yaşam süresini kısaltmakla kalmadığını, sağlıklı yılları da çaldığını gösteriyor. Özellikle orta yaşta sigara içmeye başlayanlar, hastalıkların etkilerini çok daha erken yaşamakta ve hayatın ilerleyen yıllarında ciddi sağlık problemleriyle karşılaşmaktadır” dedi.

Araştırmaya göre, günde 10 sigara içen bir kişi, sigarayı 1 Ocak’ta bırakırsa, 8 Ocak’a kadar bir gününü geri kazanmış olacak. Eğer 5 Şubat’a kadar bırakırlarsa, bir hafta, 5 Ağustos’a kadar bıraktıklarında ise bir ay kazanmış olacaklar. Yıl sonuna kadar sigara içmeye devam etmiş olsalardı, kaybedecekleri 50 günü önlemiş olacaklar.

Prof. Dr. Sinem İliaz, bu bulguların sigara içicileri için uyarıcı olmasını beklediklerini ifade ederek, “Sigara içenlerin bu zararlı alışkanlıktan bir an önce vazgeçmeleri gerekiyor. Sigara içmenin hiçbir güvenli seviyesi yoktur. Her bir sigara, kalp hastalıkları, kanser ve inme riskini arttırır. Ancak sigarayı her yaşta bırakmak, sağlıklı bir yaşam için önemli bir adımdır” diye ekledi.

‘Her Yıl Dünyada 8 Milyon Kişinin Ölümüne Neden Oluyor’

Sigara içmenin dünyada en yaygın önlenebilir hastalık ve ölüm nedeni olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Sinem İliaz, “Sigara kullanımı, her yıl dünya genelinde 8 milyon, Türkiye’de ise 80 bin kişinin ölümüne neden oluyor. Birçok sigara içicisi, sigara içmenin ne kadar büyük bir tehlike oluşturduğunu yeterince fark etmiyor. Sigara içmenin zararları, sadece yaşam süresini kısaltmakla kalmaz, aynı zamanda bireylerin sağlıklı yaşam yıllarını da yok eder” diye konuştu.

(DEMİRÖREN HABER AJANSI)

Related Posts

Şifalı olduğuna inanılıyor, turistlerden yoğun ilgi görüyor: Uzmanlardan ‘şifalı su’ uyarısı!

Trabzon’da yerli ve yabancı turistler, halk arasında ‘şifalı su’, ağızda bıraktığı acı tat nedeniyle ‘acı su’ olarak da adlandırılan mineralli suların bulunduğu kaynaklara rağbet gösteriyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden (KTÜ) Prof. Dr. Fatma Gültekin, su kaynaklarının analizleri yapılmadan kullanılmasının riskli olduğunu belirterek, “Su içerisinde fazla bulunan iyonlar, ağır metaller, çevredeki insani faaliyetler sonucu suya karışan zararlı parametrelerden dolayı da sağlık açısından sakınca yaratabilir” dedi.

Alışkanlıklar hayatımızdan çalıyor! Sadece dişi değil, kalbi de çürütüyor

Uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmek birçok insan için önemlidir. Günlük alışkanlıklar yaşlanma şeklimizde büyük rol oynar. Endişenin birikmesine izin vermek, diş ipi kullanmayı unutmak veya yalnız zaman geçirme planlarını atlamak küçük görünebilir ancak bunlar sessizce hayatınızdan çalıyor olabilir. Rutinlerinizi sağlıklı bir yaşam sürmek adına yeniden gözden geçirmelisiniz. Peki neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?

Prof. Dr. Diken: Atardamarlarınız sağlıklı ise 90’lı yaşlarda bile efor kısıtlamanız olmaz

Prof. Dr. Diken: Atardamarlarınız sağlıklı ise 90’lı yaşlarda bile efor kısıtlamanız olmaz

Çocuklarda yazın sık görülen tehdit: Gastroenterit

Kahramanmaraş’ta görev yapan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Rıza Namlı, yaz aylarında çocuklarda sıkça rastlanan gastroenterit vakalarına karşı aileleri uyardı. Özellikle bebekler ve bağışıklık sistemi zayıf çocuklar için tehlikeli olabilen bu hastalık, ciddi sıvı kaybına neden olabiliyor.

Bayram sofrası sağlığınızı bozmasın! Eti böyle tüketin: ‘Yağa yağ eklemeyin’

Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et tüketimi sindirim problemlerinden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getiriyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, sıcak havalarda etin doğru şekilde saklanması ve pişirilmesi gerektiğini vurgularken, özellikle kronik rahatsızlığı olan bireyleri her öğünde et tüketmemeleri konusunda uyarıyor.

Uzmanından bayramda kalp ritminizin bozulmaması için öneriler

Uzmanından bayramda kalp ritminizin bozulmaması için öneriler