CHP’li Gürer: Zirai don bahçeleri vurdu, geçti

Niğde’de Zirai Dondan Etkilenen Üreticilerin Durumu

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin Çamardı ilçesinde zirai don felaketinden nasibini alan üreticileri ziyaret etti. Gürer, donun bahçeleri vurduktan sonra geçtiğini belirtti.

Gürer, don felaketinin can kaybına yol açmadığını ancak deprem gibi yıkıcı bir etki bıraktığını ifade ederek, gelecek yıl da sorunların devam edeceğini söyledi. Çamardı’nın misket elması bakımından önemli bir bölge olduğunu ve bu yıl donun ürünü yok ettiğini dile getirdi.

Fethi Gürer, Niğde Ziraat Odası Başkanı Bilal Çınar’la bir araya gelerek don felaketinin bölgedeki bahçe ürünlerine verdiği zarardan bahsetti. Çınar, ceviz ağaçlarının yeşermediğini ve yaklaşık 2 yıl boyunca ürün elde edilemeyeceğini belirtti.

“Bu sene bir elma dahi alamayacağız”

22 dönüm elma bahçesine sahip olan Bilal Deveci, don felaketinin neden olduğu kayıpları anlatırken, bu yıl hiçbir misket elması ürünü alamadıklarını ve diğer ürünlerini de kaybettiklerini söyledi. Çamardı’da dondan etkilenen çiftçi sayısının yaklaşık 2000-2500 olduğunu belirten Deveci, meyve olmadığı için zirai ilaçların alınamadığını ve bu durumun çiftçileri zor durumda bıraktığını aktardı.

Çamardı’daki durumun tarım işçileri ve esnafı da olumsuz etkilediğini vurgulayan Gürer, meyve olmadığı için çiftçilerin bakım yapamadığını ve bu durumun zincirleme şekilde işçileri ve esnafı da etkilediğini belirtti.

Zirai donun diğer kesimlerde de etkili olduğunu dile getiren Gürer, tarım işçileri, çiftçiler ve esnafın mağduriyet yaşayacağını ifade etti. Niğde Tarım İl Müdürlüğü’nün Çamardı’da tespit çalışmaları yapmadığını belirten Gürer, bu tespitlerin acilen gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtti.

“Bu ağaçlarda ne ürün var ne de umut”

Gürer, don felaketinin armut ağaçlarına da büyük zarar verdiğini ve bölgedeki ürün kaybının ciddi boyutta olduğunu aktardı. Ceviz ağaçlarının da don felaketinden önemli ölçüde etkilendiğini belirten Gürer, bu durumun gelecek yıl da sürmesinin beklendiğini ifade etti.

Bir üretici ise kirazdan 2, kayısıdan 4-5, elmadan 25-30, cevizden ise 7-8 ton kayıp yaşadıklarını ve bu yıl bahçede hiçbir ürün olmadığını belirtti.

Related Posts

En yüksek risk seviyesiyle çağırıldılar! Tonlarca domates piyasadan toplatılıyor

Sağlıklı gıdaya erişim her geçen gün daha zorlaşıyor. Türkiye’de birçok sebze ve meyve pestisit ile risk yaratırke, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından markaların sağlığı tehlikeye koyacak şekilde piyasaya sürdüğü ürünler ifşa ediliyor. Türkiye’de …

Tarım Kredi Kooperatif Marketleri’nin adı değişiyor

Türkiye’nin önemli perakende zincirlerinden Tarım Kredi Kooperatif Marketleri, büyük bir dönüşüm sürecine giriyor. Kurum, genç nesle daha fazla ulaşmak ve değişen tüketici alışkanlıklarına uyum sağlamak amacıyla ismini değiştirerek mağazalarını “KOOP …

CHP’li vekil rakamları açıkladı: Vatandaş saniyede 271 bin lira vergi ödemiş!

CHP’li vekil rakamları açıkladı: Vatandaş saniyede 271 bin lira vergi ödemiş!

Organize Sanayi Bölgeleri 2025 raporu yayımlandı

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) Gayrimenkul Değerleme’nin “Bir Bakışta Organize Sanayi Bölgeleri 2025” adlı raporunun sonuçları paylaşıldı. TSKB Gayrimenkul Değerleme AŞ Genel Müdürü Makbule Yönel Maya: “2020-23 arasında çok hızlı yükseliş gösteren kira ve arsa fiyatlarında, 2024 itibarıyla bir denge sürecine girildiğini gözlemliyoruz” dedi.

Kazakistan ve Çin iki ülke arasında yolcu treni seferleri planlanıyor

Kazakistan ve Çin yönetimi, Kazakistan’n Almatı şehri ile Çin’in Şian kenti arasında tren seferlerinin başlatılmasını görüştü.

Son dakika: Merkez Bankası’nın rezervlerinde dikkat çeken artış

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 9 Mayıs haftasında bir önceki haftaya göre 5 milyar 811 milyon dolar artışla 144 milyar 343 milyon dolara çıktı.