Makarna üretiminde rekabete Mardin ve Şanlıurfa da katılıyor

1,5 MİLYON TON İHRACAT

Makarna sektörü, üretimde dünyada üçüncü, ihracatta ise ikinci sırada yer alıyor. Bu yıl faaliyete girecek yatırımla­rın kapasiteye dahil olmamış haliyle sektörün yıllık üretim kapasitesi 3 milyon ton olarak yer alıyor. Bunun 1,5 milyon tonu ihracata gönderiliyor. Dünya gazetesinden Mehmet Hanifi Gülel’in haberine göre, iç pazar tüketimi ise 650 bin ton olarak yer alıyor. Geriye kalan 850 bin ton ise kapasite fazla­sı oluşturuyor.

REKABET ARTIYOR

Bu yıl iç ve dış pazarda açılacak yeni üretim tesisleriyle makarna sek­töründe kıran kırana bir rekabet de bekleniyor. İç pazarda Mardin ve Şanlıurfa’da ihra­catta ise en büyük ana pazarımız olan Afrika’da Gana, Nijer ve Nijerya’da ye­ni fabrikaların önümüzdeki dönemde rekabeti artıracağına dikkat çekiliyor.

YENİ MAKARNA ÜRETİM HATLARI DEVREYE GİRİYOR

Makarna sektörünün dol­durması gereken 850 bin ton boş kapasitesinin olduğunu ifade eden Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği (TM­SD) Başkanı Aykut Göymen, bu yıl Mardin ve Şanlıurfa’da yeni kurulan fabrikalarda 7 makarna hattı ve bir hattın da mevcut bir firmanın ka­pasite artışı yapasıyla 8 hat­tın devreye gireceğini söyle­di. Diğer yandan, Türkiye’nin ihracat pazarlarda da kuru­lan yeni makarna fabrikala­rının olduğunu vurguluyan Göymen, “Afrika kıtasına sa­dece 2025 yılında bildiğimiz kadarıyla 50’nin üzerinde hat satışı yapıldı. Afrika’da yeni fabrikalar kuruluyor ve reka­betçiliği artıracak yatırımlar. İhracat yapılan ülkelerde ku­rulan fabrikalar haklı olarak gümrük vergisi de yükseltili­yor” dedi.

AFRİKA, GÜNEY AMERİKA, UZAKDOĞU PAZARI HEDEFTE

Sektörün 2025 yılı hedefin 1,5 milyon tonluk ihracat ra­kamını korumak olduğunu ak­taran Göymen, buna karşılık 933,2 milyon dolarlık ihracat yapıldığını aktardı.

Yurt dı­şında ihracat yapılan ülkeler­de kurulan her makarna tesis ile birlikte vergilerin konuldu­ğunu bildiren Göymen, “Diğer yandan, Avrupa Birliği’ne 20 bin ton kota sınırı olması ve ABD pazarına yüzde 64 ora­nında anti dampik vergisinden dolayı Türk üreticiler söz ko­nusu pazarlara ürün ihraç ede­miyor. Bu pazarlara yeterince ihracat yapamıyoruz. Makar­na sektörünün gelişebileceği pazarlar Afrika, Güney Ame­rika ve Uzakdoğu yer alıyor. Bu pazarları göz önüne aldığımız­da 1,5 milyon tonu koruma he­defimiz var” diye konuştu.

“UMARIZ KİMSE KAPATMAZ VE HERKESİN İŞİ YOLUNDA GİDER”

Yeni kurulan tesislerin pa­zarda rekabet oluşturacağına dikkat çeken Göymen, bir dö­nem halıcıların yatırım yaptı­ğını ve bir süre sonra kârlıkları düşmeye başladığını ifade et­ti. Fabrikalar yeteri kadar kâr edemediği için bir kısmının kapandığını hatırlatan Göy­men, “Umarız kimse kapat­maz ve herkesin işi yolunda gi­der. Ama sonuçta tüketim bel­li, üretim artıyor” dedi.

“TÜRKİYE, HİZMET ETTİĞİ PAZARLARDA BİR MARKA”

Geçen yıl makarna ihracatında miktar bakımından yüzde 8 oranında artış yaşandığını açıklayan Göymen, ihracatın şu anda stabil bir şekilde devam ettiğini kaydetti. Uzakdoğu pazarına tüketici talebine göre tonunu 1.000 dolara makarna sattıklarını ileten Göymen, “Afrika’da yumuşak buğdaydan yapılan makarnanın talep edilmesiyle tonunu 650 dolara da satış yapıyoruz. GTİP’e bakıldığında Türkiye ucuz deniliyor ama durum öyle değil. 19.02 GTİP’in içinde aynı zamanda noodle’da var ve çok pahalı. Pahalı olmasının sebebi de sosları yer alıyor. Mesela Çin’in ve Tayvan’ın noodle fiyatları ton başına bin 800 ile 2 bin dolarlara çıkıyor. Burada karışıklığın sebebi GTİP’in gerisine bakılmıyor. Bizim 2024 ortalama fiyatlar yaklaşık 720 doları seviyesinde olduğunu görüyoruz. Ayrıca Türkiye şu anda hizmet ettiği pazarlarda bir marka” diye konuştu.

“ŞANLIURFA VE MARDİN’DE YENİ TESİS”

Şanlıurfa ve Mardin’de yapılan yatırımları değerlendiren Aykut Göymen, diğer sektörlerde olduğu gibi bu tür yatırımların fizibilitesi yapılmadan makarna sektörü için de iyi olmadığını aktardı. Yeni yatırımların fiyat rekabetini daha artıracağına vurgu yapan Göymen, “Bu durum zaten cüzi kârlarla çalışan sektörün kârlılığını daha da düşmesi anlamına geliyor. Yeni açılan fabrikalar da kendilerine pazar bulmaya çalışacaklar. Pazar belli ve pazardan pay almaya çalışacaklar. 2025 içinde kurulması netleşen üç tane tesis var. Bunlar Şanlıurfa ve Mardin’de yer alıyor.

Bir tanesi şu an faal ve bizim üyemiz. Diğer yandan Türkiye’nin ihracat yaptığı ihracat pazarı Afrika’da sadece 2025 yılında bildiğim kadarıyla 50’nin üzerinde hat satıldı. Afrika’da yeni fabrikalar kuruluyor ve rekabet şansımız oradaki yeni fabrika kurulumlarıyla düşecek. Bu yeni hatlarla rekabet şansımız gerileme göstermesi olası. Afrika’da Gana, Nijerya ve Nijer’de kurulan yeni tesisler 2025 yılında devreye girecek. Ortalama bir hat günlük yaklaşık 100 ton makarna üretiyor. Aylık 150 bin ton, yıllık ise 1,8 milyon ton kapasiteden bahsediyoruz” dedi.

Related Posts

Citgo satışı tekrardan mahkemelik oldu

ABD’de Venezuela’nın rafineri iştiraki Citgo Petroleum’un satışına ilişkin yapılan açık artırma sonuçlarına karşı itirazlar artıyor. Reuters’a konuşan üç kaynağa göre, 2017’den bu yana alacaklarını tahsil etmeye çalışan tahvil sahiplerinin avukatları …

Emekliye zam sonrası gözler banka promosyonlarda: Yeni tutarlar belli oluyor

Emekli maaşlarına yüzde 16.67 zam gelmesiyle birlikte gözler yeniden banka promosyonlarına çevrildi. Kamu ve özel bankalar en yüksek promosyon ödemesini 27 bin TL’ye çıkardı. Uzmanlar, yıl sonuna kadar bu rakamın 35 bin TL’yi aşabileceğini öngörüyor. Promosyonlarda yeni dönem başlıyor.

BES’te devlet katkısına erken erişim mümkün! İşte detaylar…

Emeklilik fonları, bireysel emeklilik sistemi üzerindeki fonların %30’luk devlet katkı payını erken almak mümkün mü? Hangi süreler, hangi şartlar katılımcıların karşısına çıkıyor? Katılım Emeklilik Araştırmalar ve Fon Direktörü Fatih İlker Yiğit …

Ankara’nın ünlü ‘muhafazakar’ oteli icradan satışa çıktı

Ankara’nın termal turizm merkezi Haymana’da faaliyet gösteren Ravza Termal Otel, yeniden icradan satışa çıkarıldı. Muhafazakâr konseptiyle tanınan otelin satış bedeli 200 milyon TL olarak belirlendi. İLK SATIŞ 26 AĞUSTOS’TA Haymana İcra Dairesi …

ABD’de tarım dışı istihdam verisi açıklandı

ABD’de Haziran ayında tarım dışı istihdam verisi 147 bin olarak gerçekleşti.

Milyonların gözü burada! Enflasyon oranı bugün açıklanıyor

Memur ve emekliler maaşalarına yapılacak zam oranını bugün öğrenecekler. Milyonlarca emekli ve memurun merakle beklediği 6 aylık enflasyon farkı bugün saat 10’da açıklanacak. Anadolu Ajansı Finans’ın haziran ayı enflasyon verilerine ilişkin beklenti …