Türkiye’nin somon ihracatı 84 milyon 406 bin 690 dolara ulaştı

Türkiye Yılın İlk Çeyreğinde Somon İhracatında 84 Milyon Dolar Gelir Elde Etti

Türkiye’den yılın ilk çeyreğinde 11 bin 899 ton somon ihraç edilerek karşılığında 84 milyon 406 bin 690 dolar kazanç sağlandı. Bu dönemde Rusya Federasyonu, ABD ve Japonya en fazla Türk somonu dış satımı yapılan 3 ülke oldu.

Türkiye’den ocak-mart döneminde Rusya Federasyonu’na 74 milyon 37 bin 993 dolarlık, ABD’ye 2 milyon 382 bin 754 dolarlık, Japonya’ya da 1 milyon 233 bin 111 dolarlık somon ihraç edildi. Ayrıca geçen yılın ilk çeyreğinden farklı olarak Azerbaycan’a da Türk somonu dış satımı yapıldı.

DKİB Su Ürünleri Sektör Komitesi Başkanı İsmail Kobya, Türk somonunun bölge ve ülke ekonomisi için önemli bir ürün olduğunu belirterek, “Özellikle Karadeniz’de kurulu kafeslerde yetiştirilen somonlarımız, kalitesi ve lezzetiyle dünya pazarlarında giderek daha da ön plana çıktı. Yılın ilk çeyreğinde 84,4 milyon doları aşan ihracat geliri, sektörümüz adına sevindirici ve umut verici bir gelişmedir.” ifadelerini kullandı.

Kobya, Türk somonu dış satımında en büyük pazarın Rusya Federasyonu olduğunu vurgulayarak, “En büyük pazarımız olan Rusya Federasyonu’na yaptığımız ihracat 74 milyon doları aşarken ABD ve Japonya gibi pazarlarda da yer alıyor olmamız, Türk somonunun küresel rekabetteki gücünü gösteriyor. Bu dönem Azerbaycan’a da ihracat yapılması, pazar çeşitliliğimizi artırmamız açısından önemlidir.” şeklinde konuştu.

Kobya, Türk somonu ihracatından beklentilerinin her dönem yüksek olduğunu belirterek, “Önümüzdeki süreçte üretim kapasitesinin artırılması ve yeni pazarlara açılım konularında çalışmalarımıza hız vereceğiz. Türk somonunun marka değerini daha da yukarı taşımak için hem kalite standartlarımızı geliştirecek hem de tanıtım faaliyetlerimizi yoğunlaştıracağız.” dedi.

Related Posts

Beymen’in kurucusu duayen iş insanı Osman Boyner vefat etti

Boyner Holding ve TÜSİAD’ın kurucularından Türk Tekstil ve moda dünyasının duayen ismi Osman Boyner, 99 yaşında hayatını kaybetti.

Faiz artışı sonrası kredi kartı kullanımında rekor! Tüketici tercihlerini değiştiriyor

Faiz oranlarındaki artış yurttaşları kredi kartlarına yönlendirdi. Kredi kartı ve kredili mevduat hesabı kullanımı hızla arttı. Bu eğilim, önümüzdeki dönemde de devam edebilir.

Haluk Görgün: 25 milyon dolarlık yeni bir açılım yapacağız

Haluk Görgün, savunma sanayisi yatırım ve geliştirme faaliyetleri programı kapsamında geçen yıl 25 firmaya 25 milyon dolar destek verdiklerini belirterek, “Aynı kapsamda 25 milyon dolarlık yeni bir açılım yapacağız.” dedi.

Sanayide yatırım iştahı zayıflıyor: TCMB’den 2025 için temkinli tablo

TCMB’nin 2025 bahar dönemi Yatırım Eğilimi İstatistikleri’ne göre, imalat sanayisinde bu yıl yapılması planlanan yatırım harcamalarına dair artış beklentileri zayıflamaya devam ediyor. Özellikle büyük ölçekli işletmelerde yatırım iştahı, önceki döneme kıyasla daha temkinli bir tablo çiziyor.

Sektörel güven endeksleri belli oldu

Güven endeksi, nisanda geçen aya kıyasla hizmet sektöründe yüzde 4,3, perakende ticaret sektöründe yüzde 2,5 ve inşaat sektöründe yüzde 4,2 azaldı.

Halkın enflasyon kaygısı artıyor: Altın ve dolar güvenli liman oldu

Koç Üniversitesi’nin Nisan anketi, hanehalkının enflasyon beklentilerinin yükseldiğini ve yatırım tercihlerinin yeniden altın ve dolara kaydığını ortaya koydu. Özellikle gençler ve yaşlılar enflasyona karşı en tedirgin gruplar arasında yer aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir