Günümüzde tuzun çabucak hemen her eser ve işlenmiş besinde bulunduğu söylenebilir. Besin üretiminde sıklıkla kullanılan tuz, yemeklerde de en çok kullanılan eserlerden biridir. Bu manada, genel beden sıhhatinin korunması açısından günlük alınması gereken tuz ölçüsünün hakikat belirlenmesi epeyce değerlidir.
500 BİN KİŞİ İLE YAPILAN ARAŞTIRMANIN SONUÇLARI ŞOKE ETTİ! SOFRADAKİ YEMEĞE TUZ EKLEMEK ÖMRÜNÜZDEN BAKIN KAÇ YIL ÇALIYOR?
İngiltere’de yapılan ve 500 bin kişinin sıhhat bilgilerinin kullanıldığı bir araştırma, sofradaki yemeğe tuz eklemenin erkeklerin hayatından 2, bayanların hayatından ise 1,5 yıla yakın süreyi eksilttiğini ortaya çıkardı. Pişirilirken aslında içine tuz katılan yemeklere sofrada tuz ek etmek önemli bir dizi sıhhat meselesini beraberinde getiriyor.
Çalışma, genel olarak daha az sağlıklı bir hayat stili için tuz tüketimi üzere öteki faktörleri kesin olarak dışlamadı, lakin çalışmanın ardındaki grup, delillerin, insanların yemeklerini tuz katmadan kaçınmayı düşünmesi gerektiğini söyledi. Çalışmayı yöneten New Orleans’taki Tulane Üniversitesi Halk Sıhhati ve Tropikal Tıp Okulu’ndan Prof Lu Qi, “Bildiğim kadarıyla, çalışmamız besinlere tuz eklenmesi ile erken mevt ortasındaki bağlantıyı pahalandıran birinci çalışmadır” dedi. Sodyum alımında, sofradaki yiyeceklere daha az tuz ekleyerek ya da hiç tuz eklemeyerek mütevazı bir azalma bile, bilhassa genel popülasyonda elde edildiğinde, kıymetli sıhhat faydaları ile sonuçlanması mümkündür.” dedi.
Bulgular, İngiltere Biobank araştırmasında ortalama dokuz yıl boyunca takip edilen 500.000’den fazla iştirakçiyi içeren araştırmaya dayanıyordu. 2006-2010 yılları ortasında araştırmaya katılanlara dokunmatik ekranlı bir anket aracılığıyla yiyeceklerine tuz ekleyip eklemedikleri ve ne sıklıkla yaptıkları sorulmuştur.
TUZ TÜKETİMİNE DİKKAT EDİLMELİ
Tuz alımını yanlışsız bir biçimde takip etmek zordur, zira birçok işlenmiş besin yüksek seviyede tuz içerir ve idrar testleri ile direkt ölçüm, toplam alımın göstergesi olan bir anlık imaj sağlamayabilir. Batı toplumlarında sodyum alımının yaklaşık %70’i işlenmiş ve hazırlanmış besinlerden gelirken, %8-20’si sofraya eklenen tuzdan kaynaklanmaktadır. Bununla birlikte, tuz eklemek, bir kişinin tuzlu tadı olan yiyecekleri tercih ettiğinin çok güzel bir göstergesidir, bu nedenle grup tahlillerini bu ölçüme odakladı. Hiç tuz eklemeyen yahut nadiren tuz ekleyenlerle karşılaştırıldığında, yemeklerini her vakit tuzlayanların erken ölme riski %28 daha fazlaydı. 50 yaşında, her vakit tuz ekleyen erkeklerin ve bayanların hayat beklentisi sırasıyla 2,3 yıl ve 1,5 yıl daha kısaydı.