NASA, 4,5 Milyar yıllık asteroitten yeni bilgilere ulaştı! Yaşam nasıl başladı?

Bennu Asteroidinden Gelen Numunelerde Sıvı Su Kalıntıları Keşfedildi

Bilim insanlarının NASA’nın OSIRIS-REx görevi kapsamında Bennu asteroidinden aldıkları numunelere ulaşmaları zaman aldı ancak beklemeye değdi. Nature dergisinde yayımlanan yeni bir çalışmada, OSIRIS-REx’in getirdiği örneklerde beklenmedik bir keşif ortaya konuldu: Sıvı su buharlaşmasından kalan bileşenlerin kalıntıları.

Popular Science’a konuşan makalenin baş yazarı Tim McCoy, bu bileşenlerin keşfinin şaşırtıcı olduğunu belirtiyor. McCoy, “Bu mineralleri bulmak kesinlikle sürpriz oldu” diyor.

Araştırma ekibinin yüzlerce yıl meteorit inceleme deneyimine sahip olduğunu ancak bu minerallerin bazılarını hiç kimsenin daha önce görmediğini vurgulayan McCoy, keşfin önemli bir kısmının, söz konusu bileşenlerin, tuzlu sıvı çözeltilerinin buharlaşması sonucu çökelmiş olması gerektiğinden kaynaklandığını belirtiyor.

Bu bileşenlerin varlığı, Bennu’nun geçmişinde bir noktada sıvı suyun bulunduğuna veya daha doğru bir ifadeyle, Bennu’nun türediği antik asteroidin geçmişinde sıvı suyun varlığına işaret ediyor. McCoy’a göre bu, suyun muhtemelen yüzeyde değil, asteroidin altında bir damar veya cep şeklinde bulunduğunu gösteriyor.

Su, büyük olasılıkla uzun süre sıvı halde kaldı ve çözülen mineraller, suyun daha uzun süre sıvı halde kalmasına olanak sağlamış olabilir. Araştırmacılar, toplamda 11 bileşen keşfetti ve hepsi tuzlu su çözeltilerinde yoğunlaşıp, suyun daha sonra buharlaşmasıyla çökelmiş.

Bu bulgu, Bennu’nun ata asteroidinde sıvı suyun varlığını gösterir ve yaşamın ilk evrelerine ilişkin heyecan verici bir olasılık sunar. Bennu, yaşamın oluşumunda rol oynamış olabilir çünkü sıvı su ceplerinde karmaşık organik bileşenlerin gelişimi için uygun bir ortam yaratıyor.

McCoy’a göre bu tuzlu çözeltilerin benzerinin Saturn’ün uydusu Enceladus ve Mars’ın uydusu Ceres’in iç kısımlarında olabileceği aktarılıyor.

Related Posts

Microsoft’tan el konsolları için devrim gibi yenilik: Windows ve xbox birleşiyor

Asus ile duyurulan yeni ROG Xbox Ally cihazları, Windows’un altında çalışan ve tüm PC oyunlarını tek bir yerden başlatan tam ekran bir Xbox deneyimi sunacak. STEAM DECK’E KARŞI YENİ ARAYÜZ Microsoft, üç yıl önce piyasaya sürülen Steam Deck’e yanıt …

Uzmanlar uyarıyor: Gezgin bir yıldız dünyamızı yörüngesinden fırlatabilir

Milyarlarca yıl sonra güneş sistemimizin yok olacağını biliyoruz. Sistemin merkezinde olan Güneş devasa bir hale gelerek önce Merkür, Venüs ve sonunda dünyamızı yutacak. Ancak insanoğlu faktörünü bir kenara koyacak olursak, yapılan yeni araştırmalara göre gezegenimizin yok olmasının tek sebebi bu olmayabilir.

Yapay zeka sohbet uygulamaları ve KVKK: Verileriniz bulutta ne kadar güvende?

ChatGPT, Grok ve Gemini gibi yapay zeka sohbet uygulamaları, günlük yaşamın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Hızlı ve kişiselleştirilmiş hizmetler sunan bu uygulamalar, bulut bilişim altyapısı sayesinde çalışıyor. Ancak bu pratikliğin arkasında kritik bir soru var: Paylaştığınız veriler bulutta ne kadar güvende?

Apple akıllı gözlükler için yeni bir çip geliştiriyor

Özellikle Meta gibi gözlüklerin piyasada yer almasının ardından harekete geçen Apple, sanal gerçeklik gözlüğünün ardından hem arttırılmış gerçeklik destekli hem de daha sade modeller üzerinde çalışacak.

Kulaklık takmayı sevmeyenler dikkat! Koltuğa ses sistemi ekleyen cihaz

Ofis ve oyuncu koltuklarıyla uyumlu olan Clio duyuruldu. Kulaklık takmayı sevmeyenlere odaklanan bu cihaz THX Spatial Audio’yu desteklediği gibi 14 saate kadar pil ömrü sunuyor.

Spotify’dan yeni özellik: İstenmeyen şarkılara 30 günlük erteleme

Spotify’dan yeni özellik: İstenmeyen şarkılara 30 günlük erteleme