Alzheimer için yeni umut: ‘Beyin temizliği’ tedavisi

Araştırma, beynin atık temizleme sistemi olan meningeal lenfatik damarlar üzerine yoğunlaşıyor. Vücudun genel lenfatik sisteminin bir parçası olan bu damarlar, beyin atıklarının temizlenmesinde ve bağışıklık sistemine yardımcı olmakta kritik bir rol oynuyor.

Bilim insanları, yaşlı farelerin meningeal lenfatik damarlarının büyümesini ve işlevselliğini artırmak için özel bir protein tedavisi uyguladı. Tedavi edilen fareler, tedavi edilmeyenlere kıyasla belirgin bir hafıza iyileşmesi gösterdi.

Yaşlanmayla birlikte hafıza kaybı ve bilişsel yetilerin azalması Alzheimer gibi hastalıklarla doğrudan bağlantılıdır. Bu yeni bulgular, demans ve diğer nörodejeneratif hastalıkları yavaşlatmak veya önlemek için potansiyel ipuçları sunabilir.

Araştırma sırasında, mikroglia adı verilen bağışıklık hücrelerinin aşırı stres altındayken interlökin 6 adlı bir proteinle yardım çağrısında bulunduğu keşfedildi. Tedavi sayesinde bu protein seviyeleri azaldı ve bağışıklık sistemindeki düzensizlikler düzeldi.

Meningeal lenfatik damarların beynin dışında bulunması, tedavinin kan-beyin bariyerini aşma zorunluluğunu ortadan kaldırarak önemli bir avantaj sağladı. Bu da tedavilerin daha etkili bir şekilde beyne ulaşmasına olanak tanıyor.

Washington Üniversitesi’nden nörobilimci Jonathan Kipnis, bu çalışmanın beyin sağlığını desteklemek için meningeal lenfatik damarların modülasyonunun kullanılabileceğini belirtti. “Nöronları yeniden canlandıramayabiliriz, ancak meningeal lenfatik damarları düzenleyerek onların en iyi şekilde işlev göstermelerini sağlayabiliriz” dedi.

Araştırmanın sonuçları Cell dergisinde yayımlandı ve gelecekte bilişsel gerilemeyi önlemek veya yavaşlatmak için daha güçlü tedavilerin geliştirilmesi umuluyor.

Related Posts

Seyahatte karşılaşabileceğiniz ölümcül risk: Belirtilere dikkat!

Dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen sıtma, özellikle tropikal bölgelerde yeniden yükselişte. Tropikal bölgelerden gelen vakalarda endişe verici bir artış yaşandığını vurgulayan Prof. Dr. Bahadır Ceylan, yüksek ateşle başlayan hastalığın tedavi edilmezse çoklu organ yetmezliği ve ölümle sonuçlanabileceğine dikkat çekti.

Bu belirtiyi hafife almayın! 3 haftayı geçtiyse aman dikkat

Doç. Dr. Hatice Bengü Çobanoğlu, gırtlak kanserlerinin ilk belirtisinin yalnızca ses kısıklığı olabileceğini vurguladı. Doç. Dr. Çobanoğlu, 3 haftadan uzun süren ses kısıklıklarında mutlaka hastaneye başvurulması gerektiğini belirtti.

Uyurken vücudunuzu yıpratan alışkanlık: Siz hangi pozisyonda yatıyorsunuz?

Her gece farkında olmadan yaptığınız bu alışkanlık sağlığınızı tehdit ediyor olabilir. Özellikle apne ve reflü hastaları tetikliyor. Prof. Dr. Sinem İliaz, en riskli yatış şeklini açıkladı.

Uzmanı açıkladı: ‘Bel fıtığının ameliyatsız tedavisi mümkün’

Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Özkan Yükselmiş, “Uzun süre oturmak, ağır yük kaldırmak gibi nedenlerle ortaya çıkan bel fıtığı, küresel bir sağlık sorununa dönüşüyor. Robotik lazerle bel fıtığı tedavisini ağrısız, neştersiz ve hızlı bir şekilde çözebiliyoruz” dedi.

Araba tutması sona erdi: Bilim insanları bundan 1 dakikada kurtulmanın yolunu buldu

Nagoya Üniversitesi araba tutulması olarak bilinen hareket hastalığına karşı çözüm olacak bir yol keşfetti. Bu keşif hareket hastalığı semptomlarını 2 saate kadar önemli ölçüde azaltabiliyor.

Kazara Ateşlenen Tabancayla Genç Hayatını Kaybetti

Kazara ateşlendiği öne sürülen tabancayla başından vurularak hayatını kaybetti 29 yaşındaki gencin vurularak öldüğü olayın yaşandığı evde bulunan 4 kişi gözaltına alındı SAKARYA – Sakarya’nın Sapanca ilçesinde 29 yaşındaki genç, arkadaş ortamında …